Obiective turistice
Pârtia de schi Nemira
Categorie: Turism Localitate : Slanic-Moldova, judetul Bacau
Pârtia de schi Nemira are o traiectorie cu orientare spre nord și este situată la o altitudine de 724, 54 metri (punctul cel mai înalt de plecare). Are o lungime pe înclinare de 1.414 metri, lăţime medie de 38 metri, o diferenţă totală de nivel de 240 metri şi o pantă medie de 17%, înclinaţie ce o încadrează în categoria pârtiilor uşoare şi, implicit, îi conferă pârtiei un grad de atractivitate deosebit de ridicat.
Biserica Precista
Categorie : Biserică Localitate : Bacau, județul Bacău Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, parte componenta a Complexului arhitectonic al Curtilor domnesti din Bacau, a fost construita in vremea lui Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491.
Biserica Borzeşti
Categorie : Biserică Localitate : Borzesti, județul Bacău “Borzeşti este sat in judeţul Bacău şi locul unde se spune că s-a născut şi a copilărit Ştefan cel Mare. El a ctitorit impreună cu fiul său cel mare Alexandru (1464 – 1496) biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. A fost construită intre 9 iulie 1493 şi 12 octombrie 1494.”
Biserica Sfântul Nicolae
Categorie : Biserică Adresa : Str. Maguricei Localitate : Darmanesti, județul Bacău Biserica Monument istoric ,,Sfantul Nicolae” din Darmanesti a fost construita in anul 1808. Este construita in intregime din lemn de stejar. In apropierea Bisericii ,,Sfantul Nicolae” s-a ridicat o biserica cu hramul ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena ” prin stradania preotului paroh Daniel Prepelita. Mai multe informatii puteti afla vizitand blogul Parohiei Boistea I , parohie de care apartin cele doua biserici.
Casa inginer Anania 1910
Categorie : Casa memoriala Localitate : Bacau, județul Bacău In această clădire a funcţionat în 1917 comandamentul Armatei a II-a. Operaţiile au fost conduse din casa Ing. Anania de mareşalul Ion Antonescu, contribuind decisiv la organizarea si desfasurarea bataliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Aceasta casa se afla pe str. Mihai Eminescu nr. 10-12 din mun. Bacau; Pana in anii 90(94 – 99 ! ) a functionat Notariatul de Stat.
Casa memorială George Enescu
Categorie : Casă memorială Adresa : Sat Tescani, com Beresti-Tazlau Localitate : Tescani, județul Bacău In Tescani există casa memorială aparţinand familiei Rosetti-Tescanu, apoi Marucăi Cantacuzino şi compozitorului George Enescu, care a trăit şi a compus cateva lucrări aici, intre care şi o parte din opera Oedip. Astăzi este cunoscută sub numele:”Centrul de cultură Rosetti-Tescanu”. Aici se desfăşoară anual şi un festival de muzică clasică (“Orfeul Moldav”) cu Filarmonica Mihail Jora din Bacău.
Castelul Stirbei
Categorie : Castel Localitate : Darmanesti, județul Bacău Castelul Stirbei se afla in orasul Darmanesti din judetul Bacau plasat pe un platou la o altitudine de 600 de metri. Castelul a fost construit incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea de catre Gheorghe Stirbei si Elisabeta Baleanu. Printul Gheorghe Stirbei a dorit sa amplaseze acest minunat castel ,intr-o zona pitoreasca incadrandu-se perfect in ambianta acestui loc.
Lacul de acumulare Poiana Uzului
Categorie : Lac Localitate : Darmanesti, județul Bacău Lacul de acumulare Poiana Uzului este situat in apropiere de Sălătruc si are ca scop principal alimentarea cu apa si producerea de energie electrica. Barajul in spatele caruia s-a format lacul este un baraj cu contraforti, unul dintre putinele baraje de acest fel din Romania. Barajul este inalt de 84 de m, lung de 507 m iar lacul are o lungime de 3,75 km, o suprafata de 334 hectare si un volum de 98 milioane metrii cubi. Adancimea maxima a lacului este de 64,7 m.
Mănastirea Bogdana
Categorie : Mănăstire Localitate : Bogdana, județul Bacău “Mănăstirea Bogdana este o mănăstire ortodoxă din Romania situată in comuna Ştefan cel Mare, judeţul Bacău. Biserica mănăstirii a fost ctitorită de boierul Solomon Barladeanu şi soţia sa, Ana, in 1670 şi refăcută in 1755. Aşezămantul administrează un muzeu cu obiecte de artă religioasă şi carte veche bisericească dar in 1959 a fost desfiinţată, avand pe rand urmatoarele destinaţii: azil pentru bolnavi neuropsihic, tabăra pentru copii, depozit de cărţi vechi, complex muzeistic cu obiecte de artă veche bisericească. In 1990 lăcaşul işi recapată statutul de mănăstire.”
Monumentul Eroilor
Categorie : Monument Localitate : Targu Ocna, județul Bacău “Amplasat pe Muntele Magura, la cota 504 m si la doar citiva pasi de Manastirea “Magura Ocnei”, acest monument inchinat eroilor neamului cazuti in Primul Razboi Mondial este cel mai mare si singurul din tara situat la aceasta altitudine. Constructia sa a inceput in anul 1925 si prin efortul sustinut al celor 40 de pietrari si a militarilor care au transportat piatra de la aproape jumatate de kilometru, el a putut fi inaugurat la 6 august 1928. Pina la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, monumentul a fost pazit de ostasii din garnizoana orasului, insa dupa razboi, monumentul a fost parasit si lasat in paragina. Prin stradania colonelului (r) Nicolae Costin, monumentul a fost restaurat intre anii 1972-1974. Monumentul, care a fost construit dupa proiectul arhitectului Constantin Ciogolea, fiu al orasului, stabilit la Bucuresti, are o inaltime de 22 m si este in intregime din piatra cioplita.
Statuia lui George Bacovia
Categorie : Statuie Localitate : Bacau, județul Bacău Statuia lui George Bacovia este opera sculptorului Constantin Popovici, a fost finalizata in anul 1995 si este amplasata in fata Bibliotecii Municipale.
Observatorul Astronomic “Victor Anestin”
Categorie : Monument Localitate : Bacau, județul Bacău
Casa memorială “George Bacovia”
Categorie : Monument Localitate : Bacau, județul Bacău
Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”
Categorie : Muzeu Localitate : Bacau, județul Bacău
Parcul dendrologic Hemeiuşi şi Castelul Roşu
Categorie : Parc Localitate : Hemeiuşi, județul Bacău Situat in satul Lilieci, comuna Hemeiusi, la cca. 8 km de Bacau, pe partea stanga a soselei nationale Bacau – Piatra Neamt; Este al doilea parc din Romania ca importanta dendrologica; Padurea initiala s-a aflat in proprietatea familiei Costache Pascanu, fost vistiernic al Moldovei, si a lui Grigore Cantacuzino, pana in anul 1856, devenind parc dendrologic in 1880, cand noua proprietara, Lucia-Schonburg-Waldenburg, aduce un specialist german sa se ocupe de introducerea unor specii indigene noi si a unora exotice; trecut in patrimoniul statului in 1945, prin nationalizarea padurilor, parcul devine baza de cercetare dupa 1955, urmarindu-se aici climatizarea speciilor exotice de interes forestier; Detine peste 1.300 de specii de arbori si arbusti, unii cu inaltimi si diametre impresionante: plopul alb (inaltimea de peste 40 m si diametru de 3 m), plopul negru (33 m inaltime si 2 m diametru), stejarul pedunculat (30,5 m inaltime), ciresul (inaltimea de peste 30 m), malinul (10 m inaltime si 20 cm diametru), frasinul comun, pinul, mai multe specii de molid si brad, chiparosul de balta, castanul porcesc, cedrul de Oregon etc.; cele 178 de specii de rasinoase provin din America de Nord, Asia si Europa; Unica in tara este colectia de trandafiri, care numara 600 de specii si varietati; Stilul peisagistic abordat este cel englezesc, regasim alei curbe si alternanta pajisti – suprafete cu arboret; compozitia, forma, dimensiunile si cromatica speciilor dau parcului originalitate; In mijlocul parcului se afla Conacul sau Castelul Rosu, construit intre anii 1864-1866; aici au fost turnate cadre pentru filmul “Dumbrava minunata”, regizat de Gheorghe Naghi, dupa adaptarea romanului cu acelasi nume, al scriitorului Mihail Sadoveanu.
Staţiunea Slănic-Moldova
Cunoscuta localitate balneara, Slanic Moldova este situata pe versantul estic al Carpatilor Orientali (în masivul Nemira) la înaltimea de 530 m pe valea pârâului Slanic. Orasul se desfasoara într-o depresiune acoperita de paduri de foioase si conifere. Slanic-Moldova, oras în estul României (Judetul Bacau), asezat pe râul Slanic (un afluent al Trotusului), la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali) într-o vale înconjurata de paduri de fagi si brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacau (resedinta Judetului Bacau). Statiune cu sezon permanent, cu o clima intramontana-depresionara temperata, cu un aer pur, lipsit de praf si particule ce pot provoca alergii, si bogat în aerosoli rasinosi si ioni negativi. Temperatura medie anuala este de 7,4°C Fondul balnear al statiunii are un specific aparte, unic in tara si in Europa, gasindu-se pe o zona relativ restransa o multime de izvoare variate in ceea ce priveste compozitia, concentratia, complexitatea chimica si efectele terapeutice. Statiunea Slanic Moldova dispune de importante zacaminte de ape minerale, cercetate si exploatate inca de la inceputul sec. XIX, reconfirmate de studiile din anul 1999 pentru reevaluarea rezervelor de apa minerala si bioxid de carbon mofetic, ce au evidentiat doua tipuri de zacamant hidromineral distincte din puncte de vedere hidrogeologice, hidraulice, fizico-chimice si balneo-medicale: ape minerale clorurate si bicarbonate. Turismul balneo-terapeutic: Potentialul balnear al statiunii este un criteriu definitoriu, constituind elementul de baza in selectarea statiunilor, evidentiat prin natura si debitul sau capacitatea resurselor. Existenta factorilor terapeutici naturali de cura conduce la organizarea celor trei tipuri de asistenta medicala: profilactica, curativa si recuperare functionala. Pentru staiunea Slanic Moldova potentialul il constituie calitatea apelor, inalta lor valoare terapeutica si capacitatea corespunzatoare a debitelor, apreciate ca rezerve ce imprima statiunii un profil balnear, de tratament al afectiunilor digestive, ale glandelor anexe, ale aparatului respirator, boli de nutritie si metabolism.