Bagaje

Bagaje

Bagajul de mână

Aveți dreptul la un bagaj de mână, dar acesta trebuie să se încadreze în limitele de greutate și dimensiuni specifice fiecărei companii și a tipului de bilet. Bagajul de mână se supune controlului de securitate și “Regulilor de securitate ale U.E. pe aeroporturi”.

 

Bagajul de cală

Când bagajul dumneavoastră de cală va fi predat la check-in, el va intra în custodia companiei aeriene cu care călătoriți și se va emite o etichetă de identificare.Vă recomandăm ca pe bagajul de cală să inscriptionați numele, adresa dumneavoastră și un număr de telefon la care puteți fi contactat.

 

Obiectele care nu se acceptă în bagaje

Lichide, aerosoli şi geluri (LAG)
Lichide, aerosoli şi geluri (liquids, aerosols and gels – LAGS) includ pastele, loţiunile, amestecurile de lichide/solide şi conţinutul recipientelor sub presiune, precum pasta de dinţi, gelul de păr, băuturile, supele, siropurile, parfumurile, spuma de ras şi alte articole cu consistenţă similară.

 

Ce lichide puteți transporta în bagajul de mână?

Pasagerilor le este permis să călătorească cu LAG în recipiente cu capacitatea de maximum 100 de mililitri sau echivalent, ambalate într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă cu capacitatea de maximum 1 litru, în care articolele conţinute încap cu uşurinţă şi care este complet închisă.

Pentru detalii accesați link-urile de mai jos:
Pregatiti_lichidele_pentru_controlul_de_securitate1
• REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 246/2013 AL COMISIEI din 19 martie 2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 185/2010 în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor în aeroporturile din UE.REGULAMENTUL_DE_PUNERE_IN_APLICARE_(UE)_NR._246_2013_AL_COMISIEI

 

Alte obiecte interzise

Obiecte interzise în bagajul de mână:

Fără a aduce atingere normelor de siguranţă aplicabile, pasagerilor le este interzis să introducă următoarele articole în zona de securitate cu acces restricţionat şi la bordul unei aeronave:

a) pistoale, arme de foc sau alte dispozitive care lansează proiectile – dispozitive care pot fi utilizate sau par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave prin lansarea de proiectile, inclusiv:
toate tipurile de arme de foc, cum ar fi pistoale, revolvere, carabine, puşti;
arme de jucărie, copii şi imitaţii ale armelor de foc care pot fi confundate cu arme adevărate;
părţi componente ale armelor de foc, cu excepţia lunetelor telescopice;
arme cu aer comprimat şi cu CO2, cum ar fi pistoale, puşti cu alice, carabine şi puşti şi pistoale cu bile;
pistoale lansatoare de rachete de semnalizare şi pistoale de start;
arcuri, arbalete şi săgeţi;
harpoane şi lansatoare de harpoane;
praştii şi catapulte;

b) dispozitive cu efect paralizant – dispozitive concepute special pentru a paraliza sau a imobiliza, inclusiv:
dispozitive cu electroşocuri, cum ar fi pistoale cu electroşocuri, pistoale paralizante (taser) şi bastoane cu electroşocuri;
dispozitive de asomare şi dispozitive de ucidere a animalelor;
substanţe chimice, gaze şi sprayuri neutralizante şi incapacitante, cum ar fi sprayurile cu substanţe iritant-lacrimogene, sprayurile cu piper, sprayurile cu ardei iute, gazele lacrimogene, sprayurile cu acid şi sprayurile cu substanţe repulsive pentru animale;

c) obiecte cu vârf ascuţit sau cu muchie ascuţită – obiecte cu vârful ascuţit sau cu muchia ascuţită care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave, inclusiv:
obiecte concepute pentru a toca, cum ar fi topoare, securi si satâre;
topoare si dălţi de spart gheaţa;
lame de ras;
cuttere;
cuţite cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm;
foarfece cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm, măsurată de la ax;
echipamente de arte marţiale, cu vârf ascuţit sau cu lama ascuţită;
săbii şi spade;

d) unelte de lucru – unelte care pot fi utilizate atât pentru a cauza vătămări grave, cât şi pentru a pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv:
răngi;
burghie şi vârfuri de burghie, inclusiv maşini de găurit electrice portabile fără fir;
unelte cu lama sau tija cu o lungime mai mare de 6 cm, care pot fi utilizate ca arme, cum ar fi şurubelniţe şi dălţi;
fierăstraie, inclusiv fierăstraie electrice portabile fără fir;
arzătoare de sudură;
pistoale de împuşcat bolţuri şi pistoale de bătut cuie;

e) instrumente contondente – obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave atunci când sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:
bâte de baseball şi softball;
ciomege şi bastoane, cum ar fi măciuci, bâte şi bastoane;
echipamente specifice artelor marţiale;

f) substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare – substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare care pot fi utilizate sau care par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv:
muniţie;
capse detonante;
detonatoare şi fitiluri;
copii sau imitaţii ale dispozitivelor explozibile;
mine, grenade şi alte dispozitive explozibile militare;
artificii şi alte articole pirotehnice;
bombe fumigene şi cartuşe fumigene;
dinamita, praf de puşcă şi explozibili plastici.

 

Obiecte interzise in bagajul de cală:

substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv: muniţie; capse detonante; detonatoare şi fitiluri; mine, grenade şi alte dispozitive explozibile militare; artificii şi alte articole pirotehnice; bombe fumigene şi cartuşe fumigene; dinamită, praf de puşcă şi explozibili plastici.

Bagajul de cală va fi transportat cu aceeaşi aeronavă ca şi dumneavoastră. Dacă acest lucru nu va fi posibil din motive independente de voinţa noastră, compania aeriană cu care călătoriţi are obligaţia să îl transporte până la destinaţia dumneavoastră care este înscrisă pe biletul electronic, într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

 

Greutatea bagajului

Fiecare companie are politica proprie privind greutatea și dimensiunile acceptate ale bagajelor. Pentru informații contactați compania aeriană cu care zburați.

 

Excedentul de bagaje

Orice diferență de greutate a bagajelor de cală față de limita impusă de companie se taxează suplimentar, tarif de asemenea stabilit de companie.

Bicicletele sau alte articole sportive sunt acceptate de către companiile aeriene în termenii şi condiţiile specifice fiecăruia.

 

Colectarea și livrarea bagajului de cală

Trebuie să vă colectați bagajul de cală în momentul în care ați ajuns la destinație. Dacă nu îl luați într-o perioadă rezonabilă de timp, el este preluat în custodia COMPANIEI AERIENE cu care ați călătorit, care vă poate percepe o taxă de depozitare.

Dacă nu este reclamat și colectat în decursul unei luni de zile de la data în care este adus la destinație, compania aeriană poate dispune de el în orice mod fără a avea vreo responsabilitate materiala față de dumneavoastră. Doar proprietarul bagajului de cală și al etichetei de identificare are dreptul de a-l colecta.
Bagajul de cală intră în custodia companiei aeriene și nu va fi predat decât proprietarului în urma prezentării etichetei de identificare sau oricărei persoane împuternicite legal.

 

Bagaje pierdute

În cazul în care bagajul dumneavoastră nu soseşte la destinaţie, trebuie să luaţi legătura cu operatorii zborului, astfel pentru companiile aeriene din Aeroportul Internaţional George Enescu Bacău aveţi următoarele date de contact:

 

RAS- handling pasageri :

Aeroportul International George Enescu Bacau
telefon: 0040 0754.076.687
e-mail: bacau@handling.ro

 

Rămășițele umane

Contactaţi compania aeriană cu care intenţionaţi să călătoriţi.

 

Animale vii

Contactați compania aeriană cu care intenționati să călătoriți.

În funcție de termenii și condițiile companiei aeriene, în cabina de pasageri se acceptă transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animale de companie cu greutate maximă de 6 kg) câini sau pisici, în cuști speciale, cu obligația proprietarului de a le ține în brațe pe durata zborului.

În cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, câini sau pisici, în cuști standardizate în conformitate cu reglementările IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Pentru detalii suplimentare trebuie contactată compania aeriană cu care călătoriți.